joi, 27 iunie 2013

Bucureşti - Bergamo - Peschiera del Garda

Aveam emoţii pentru zborul cu Wizz Air. Mulţi îmi povestiseră experienţele lor neplăcute şi se jurau că nu vor mai zbura vreodată cu această companie. Dar cum oferta lor era imbatabilă, puţin peste 250 lei de bilet, şi cum trebuia să plătim 5 bucăţi, nu prea aveam de ales.

Acum nu ştiu, ori nu au fost atât de mulţi pasageri, ori românii noştri s-au mai civilizat între timp, dar a fost ok. Nu mi-a măsurat nimeni valiza cu ruleta să vadă dacă sunt exact dimensiunile sau trişez cu vreun centimetru, ne-am ales locuri ok în avion (cam în spate, dar grupate), am avut loc suficient să punem bagajele sus, ba a şi rămas, personalul a fost drăguţ, zâmbitor şi atent, chiar m-a impresionat.

Din aeroport ne-am urcat în autobuzul de Bergamo - 2,10 euro călătoria de persoană (valabil 90 de minute de la validare). Am plătit 3 bilete, pentru că citisem că sub 4 ani e gratuit, dar ca să mă asigur că e ok am întrebat şoferul şi răspunsul a fost: până-ntr-un metru e gratuit. Acuma Dodo are un pic peste 1 metru. Nu mult, 1-2cm. Dar până să apuc eu să cobor să mai cumpăr un bilet şoferul a-nchis uşile şi dus a fost. Aşa că m-am aşezat liniştită, că doar n-o veni controlul cu centimetru după să măsoare copilul.

Am ajuns repede la Gară, prima oprire (până la gară mai erau câteva staţii facultative, dar cum n-a sărit nimeni în stradă să facă semne disperate şi nici din autobuz nu s-a apăsat butonul şoferul nici măcar n-a încetinit). De aici fuga la ghişeu. Coada mică, vreo 5 persoane, dar se mişca la fel de repede ca un melc ameţit de căldură. Alfi se plictisise şi deja urla, nu reuşeam să-l potolesc, nu voia în braţe, nici jos, nici cu tati, nici cu maia, nici cu Dodo, doar ţipa. Până la urmă doamnei din spatele meu i s-a făcut milă şi nu s-a mai băgat în faţa mea. Am cumpărat repede 3 bilete pentru Peschiera del Garda via Brescia (doamna de la casă mi-a spus că până-n 4 ani e gratuit, indiferent de înălţime). 22,50 euro în total.

Îmi place mult sistemul de la italieni. Biletul e valabil timp de 2 luni, deci îl poţi lua din timp fără probleme. Iar dacă te răzgândeşti îl poţi duce înapoi. Înainte de a te duce la tren trebuie să validezi biletul; aparatul va trece pe bilet data şi ora la care ai validat. Apoi, în funcţie de distanţă ai la dispoziţie un anumit interval de timp. De exemplu pentru călătoria noastră de aproximativ 1:30 biletul era valabil 6 ore. Practic poţi coborî oriunde, vizitezi, apoi iei următorul tren.

Până-n Brescia am făcut 1 oră. A oprit în multe staţii, dar e suportabil. Trenul nu e chiar de ultimă generaţie,  dar e curat şi are aer condiţionat. Mie una-mi place (dar ceilalţi au cam strâmbat din nas). Se poate lua autocarul către Brescia, e din oră-n oră, dar e 10 euro de persoană. O altă variantă ar fi de luat autocarul până-n Milano (5 euro) şi de acolo Frescia Bianca, la 20 euro te poartă ca gândul. Când nu are întârzieri de o oră. Ca timp toate cele 3 variante sunt pe acolo. Singura problemă cu trenul e că între Bergamo şi Brescia nu circulă foarte des. Ar mai fi o variantă prin Trevoglio, dar dacă ai pierdut legătura spre Peschiera eşti blocat vreo 2 ore în gară. Prin Brescia trec trenuri spre Verona sau Venezia cam la 30 minute distanţă.

Noi n-am reuşit să urcăm în primul tren: era foarte plin. Următorul era anunţat la 9:35, dar a venit pe la 10:00. Peschiera del Garda e a doua staţie, cam în 20 de minute coboram în gară. Noi şi sute de tineri. Autobuzele pentru Gardaland şi celelalte parcuri plecau pline ochi şi tot nu reauşeau să-i culeagă pe toţi.

Şi cum taxiuri nu mai erau iar coada era încă mare îmi vine strălucita idee să facem câţiva paşi spre centru, poate-om găsi un taxi. Am ajuns epuizaţi şi însetaţi vreo zece minute mai târziu într-o benzinărie de unde-am chemat un taxi. Şi după alte zece minute (şi 12 euro) coboram în mijlocul pustietăţii la Residence Experia, locul unde aveam rezervare.

Cum m-am trezit să închiriez aici? Iniţial am vrut în campingul Bella Italia, ochisem un apartament drăguţ, condiţiile super, doar ca nici până-n ziua de azi nu mi-au răspuns dacă au liber. Apoi am închiriat un apartament prin booking, dar după ce am citit mai multe review-uri (murdar, ţânţari, foarte murdar) am anulat rezervarea. Şi cum eram în criză de timp şi voiam musai Peschiera del Garda (tren plus free shuttle către Gardaland şi Movieland), am luat la rând toate apartamentele de închiriat din zonă. Ei au fost primii care-au răspuns, am mers la ei.

La 4:00 am ieşeam pe uşa apartamentului din Bucureşti, la 12:05 descuiam uşa apartamentului de la Experia. Alfi a dormit aproape tot drumul cu avionul şi încă o repriză scurtă aproape de capăt, iar Dodo a fost în mare cuminte, aşa că drumul de 9 ore a fost suportabil. Vacanţa începea promiţător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu