joi, 4 iulie 2013

Plimbarea, mâncarea şi cumpăratul în Peschiera

Lacul Garda e înconjurat de orăşele, care de care mai frumoase. Sunt 2 parcuri de distracţie în apropiere, o grădină zoologică cu safari, e aproape de Verona sau Brescia, vezi apă, vezi munte, sunt campinguri multe e o destinaţie de vacanţă ideală. Mai ales dacă ai copii.

Oamenii normali merg la lacul Garda cu maşina. Fie îşi stabilesc cartierul general într-un oraş, fie iau pe rând oraşele, dar ai nevoie de mobilitate. Oraşe vechi, frumoase, peisaje de vis, nici nu ştii unde să alergi. Sirmione oraşul din peninsulă înconjurat de ape, Lazise cu plajele cele mai frumoase sau Malcesine cu telegondola care se roteşte în timp ce urcă. Sau orice alt orăşel cu biserici vechi, străduţe înguste, linişte apă albastră şi nelipsitele mese de pe trotuar, din pieţe, de peste tot.

Să mergi cu maşina cu 2 copii mici care urăsc să meargă cu maşina nu e chiar de dorit. Aşa că noi am luat avionul şi am ales să nu închiriem maşină. Prin urmare am ales Peschiera, ca fiind oraş cu gară şi având autobuze gratuite spre parcurile de distracţie.

Când ieşi din gară dai de autobuzele de Gardaland. Sunt arhipline, mulţi tineri merg spre parcul numărul 1 din Italia. Alături, spre stânga e staţia de autocar linia Riva del Garda - Verona. Biletele se cumpără din barul din gară, există posibilitatea de a cumpăra de la şofer (dar mai scump), trec destul de des, există afişaj electronic pe care sunt trecute şi întârzierile. De partea cealaltă a staţiei de Gardaland e staţia pentru Movieland/Caneva Aquapark. Mai rare, au programul afişat în staţie. Şi undeva pe un stâlp e trecut şi programul transportului în comun al oraşului Peschiera: 4 curse pe zi. Cred că am reuşit să văd într-o zi un microbuz albastru, dar n-aş băga mâna-n foc.

În colţ lângă gară e staţia de taxi-uri (cred că singura din oraş). Puţine, aşa că atunci când vine câte-un tren sau autobuz cam e de aşteptat până-ţi vine rândul.

Din capătul bulevardului dacă mergi la dreapta cale de vreo 5 minute dai de un Penny. Printre puţinele supermarcheturi din oraş, nu foarte bine aprovizionat, dar merge. Plus că poţi veni la el şi dacă n-ai maşină (ceea ce în multe orăşele italieneşti pare inadmisibil). Dacă însă mergi spre stânga, apoi la giratoriu faci dreapta şi apoi la primul pod stânga ajungi în centru. Cam 10-15 minute paşi de copil mic, singura problemă ar fi traversarea la giratoriu, singura trecere de pietoni pe care am văzut-o ducea spre o zonă fără trotuar. Noi am avut noroc cu o domnişoară la volan care a oprit şi ne-a făcut semn să trecem, că altfel am fi aşteptat cine ştie cât.

În centru se găseşte portul de unde poţi lua vaporul. Sunt curse multe, şi spre Sirmione şi spre Riva del Garda. În faţa portului e staţia de autocar spre Brescia (şi care opreşte prin oraş în 2-3 locuri). Tot aici opreşte şi autobuzul (free shuttle) pentru Golf Club Paradiso & Parc Hotel (şi pentru Residence Experia).

Centrul e frumos, o zonă mare pietonală cu străduţe curate, unele îmguste, cu nelipsitele terase de peste tot, cu Gelateria, cu magazine scumpe, cu magazine ieftine, cu suveniruri, de toate pentru toţi. Nu l-am prins într-o perioadă aglomerată, aşa că mi-a plăcut. Calm, linişte, vechi, nou, lac, turişti, biciclete, multe familii cu copii mici, îngheţată, vapoare, bărci, munţi pierduţi în ceaţă, terase, terase, terase...

O alee pietonală porneşte din port şi merge mult de-a lungul lacului. Multe bănci aşteaptă plimbăreţii obosiţi. E aglomeraţie aici, mame care-mping cărucioare, tineri alergând, turişti căscând gura, copii care vor să atingă apa lacului, oameni la plimbare. În schimb parcul e aproape pustiu.

O pizza porneşte de la 5 euro (varianta cea mai ieftină) şi ajunge pe  la 10, pastele sunt între 6 şi 8 euro, o friptură pe la 10 euro, garnitura 4 euro, o salată de la 5 euro, o farfurie mai specială (calamar cu creveţi) 14 euro. Berea la restaurant e cam 5 euro, cola 3, apa minerală 2. Unele restaurante au serviciul inclus, altele adaugă 20% serviciu pe notă.

Suvenirurile sunt aceleaşi de peste tot: magneţi de frigider, genţi, tricouri şi şepci cu Italia, şi multe alte lucruri fabricate în China de se găsesc şi pe la noi (dar la preţuri mai mici).

Am lăsat la urmă ce-i mai bun: îngheţata. O cupă costă 1,20-1,30 euro şi găseşti sortimente de care nu ştiai că există. Şi culori multe, să mulţumească imaginaţia celui mai răsfăţat copil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu