miercuri, 3 aprilie 2013

A treia literă din alfabet

Martie e luna evaluărilor în cam toate corporaţiile. De pe la sfârşitul lui decembrie primeşti liste cu persoane de evaluat. În fiecare zi cel puţin o persoană de evaluat. Ce cred eu despre persoana respectivă? Cum discută cu clienţii? E organizată? Are simţul afacerii? Ştie să jongleze cu proiectele? E dedicată companiei? Cum reacţionează în situaţiile stresante? Şi multe altele asemănătoare. La fiecare trebuie să dai o notă de la 1 la 5. Şi fiecare notă trebuie explicată, cu exemple: de ce cred eu că respectivul e un dobitoc, pardon, că merită nota 1 la "oferă ajutor colegilor"? Că aşa l-a făcut mă-sa nu-i un răspuns valid, trebuie să povesteşti cum în data de ..., ora de ... i-ai cerut ajutorul colegului Cutare în următoarea problemă, dar el a refuzat să te ajute motivând că nu are timp (ataşez e-mail), doar că se juca biluţe pe telefon (ataşez poza 1 de la ora ..., poza 2 de la ora... şi poza 3 de la ora ..). Că dacă nu poţi motiva astfel va crede şeful că ai tu ceva cu colegul.

După ce toată lumea completează listele eşti invitat să-ţi faci evaluarea. Cât de bun crezi tu că eşti şi de ce? Demonstrează că eşti dedicat companiei. Că eşti pasionat de job (statul peste program e mai mult la minus, în ochii şefilor eşti ineficient).

Iar la sfârşit vine întâlnirea cu şeful când se discută toate de mai sus. Cum te vede şeful, cum te văd colegii, cum te vezi tu, ce faci bine, ce nu faci bine. Ţi se atrage atenţia că stai cam rău la integrarea în echipă şi poate ar trebui să ieşi mai des cu colegii seara la o bere (serios? Credeam că viaţa de după 18 îmi aparţine). E bine că te descurci singur(ă), dar uneori pierzi prea mult timp încercând să rezolvi singur(ă) când ai putea întreba (Da? Pe cine?). Nu comunici colegilor de proiect ce probleme sunt şi cât durează rezolvarea lor (de parcă ar înţelege). Sau: e bine că eşti proactiv(ă), dar unor colegi nu le place pentru că bla, bla, bla. Scorul final: 130 din 150. Categoria: la mijloc, C, hai să zicem cu steluţă, aşa un C1 (dar tot C). Că doar nu voiai să fii în B după 8 luni de muncă. Şi în plus Cutărică are salariul cel mai mic şi e păcat, uite ce bine lucrează... Poate la anul...

Sau varianta 2: ai avut câteva greşeli, cd dacă s-au pierdut câteva mii de euro, nu a fost o sumă prea mare şi în final nici nu a fost numai vina ta. Tu ţi-ai dat toată silinţa, dar clientul e cam aberant. Ne place cum organizezi ieşitul la ţigară, cum strângi colegii, uneşti echipa, e excepţional ce faci. Nu stai peste program deci ştii să-ţi organizezi munca. Scorul de la colegi nu a fost prea bun, dar cred că nu te văd prea bine. Scor final 80/150. Categoria C cu minus.

Oare de ce s-o mai pierde atâta timp cu evaluările când oricum ieşim aproape toţi în C? Ori că-ţi faci treaba bine, fără greşeli, ori că mai greşeşti şi-ţi mai bagi picioarele, la final tot litera C apare în dreptul nostru. Mărirea tot mărire, bonusul tot bonus... Doar timp pierdut.

3 comentarii:

  1. Curba lui Gauss. Pe bune, asta era procedura in multinationala mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi ar vrea, dar nu e... Nu exista E, D-ul e pe cale de disparaţie şi el...

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere