vineri, 14 decembrie 2012

Clienţi şi colegi

Să presupunem că meseria ta este să împleteşti fulare. De culori diferite, modele diferite, dar un fular, o chestie în formă de dreptunghi.

Într-o zi vine un client şi cere un fular special. Să fie fular, dar să fie împărţit în mai multe bucăţi. Dar nu mai multe fulare, trebuie să fie unul singur. Acelaşi model, acelaşi fular, dar în mai multe bucăţi. Câte bucăţi? Depinde de cei care vor cumpăra aceste fulare, unii vor vrea cu 2, unii cu 3 şi unii cu 4.

Până acum ai făcut doar fulare dintr-o bucată. Că le-ai început pe lăţime, că le-ai început pe lungime, în final au avut aceeaşi formă. Clar e peste puterile tale să faci acest fular.

Primul pas: mergi la departamentul de dezvoltare. Ei zic că e foarte greu de făcut un astfel de fular, dar s-ar putea, nu se ştie însă cât durează, dar vor face o estimare pentru client, să-l anunţăm de costuri adiţionale.

Clientul când aude de costuri adiţionale urlă. El a plătit deja şi i s-a promis că se poate face. A adăugat deja toată lista de manageri în CC, cum ai putea răspunde politicos la asta? Revii cu ştii, ar mai fi o soluţie, e mult de muncă, dar voi întârzia fularul cu atâtea ore. Clientul e de accord să aştepte, mai rămâne să te apuci de treabă.

Şi te chinui. Mai cauţi pe google un model, mai încerci ceva, faci la fular şi desfaci, până-ntr-un final când găseşti soluţia. Clientul e fericit, tu eşti fericit.

Şi aici intervine procedura. Cum tu ai descoperit acul în carul cu fân, procedura spune să-ţi împarţi cunoştiinţele cu colegii. Să le arăţi şi lor cum se face fularul minune, poate vor avea nevoie într-o zi. Să nu se chinuie ca tine pe bâjbâite.

Ce părere au colegii? În primul rând niciunul nu e încântat de cum a ieşit fularul. Că aici ai pus prea mult roz, aici prea puţin, că aici pare să se vadă o aţă şi dacă Doamne Fereşte se deşiră, că bucăţile de fular sunt puse cam ciudat şi nu se mai înţelege desenul, că nu pare foarte practic, că de ce nu l-am făcut de la stânga la dreapta şi de sus în jos?

Clientul a fost mulţumit. Slavă Domnului că nu seamănă cu colegii mei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu