duminică, 11 februarie 2018

Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj - Curtisoara

Muzeul Satului din Bucuresti este unul din locurile mele favorite. Vara, cand Herastraul este foarte aglomerat prefer sa platesc taxa de intrare la muzeu si sa ma plimb printre casutele vechi. 

Cand am ajuns la Targu Jiu si am descoperit la numai 10 kilometri un muzeu al satului gorjean, nu am rezistat ispitei de a da o fuga. Si bine am facut, desi mic (prin comparatie cu cel din Bucuresti) este un loc fermecator. 

Casele rasfirate iti dau senzatia unui sat adormit, unde lumea e fie la munca, fie la racoare prin casa. Cand am ajuns nu erau turisti, doar noi alergand de colo-colo. Iar copiii nu mai puteau de incantare alergand prin iarba deasa sa descopere fiecare casuta si curte.

La un moment dat pe ulita principala au aparut si nuntasi in straie populare. Inarmati cu camere si telefoane mobile, dar cu costume populare din alte timpuri, o punte frumoasa intre trecut si viitor.

Aici se gaseste casa memoriala Gheorghe Zamfir, unde se pot vedea poze si bunuri care i-au apartinut artistului.

Complexul Tatarescu, compus din Cula Poenaru-Tatarescu, casa Antonie Mogos, o biserica, o clopotnita de lemn, o poarta din lemn, mormintele familiei Tatarescu si casa administratorului este piesa de rezistenta a acestui muzeu. Cu greu m-am desprins de casa frumoasa cu mobilier vechi.

Din pacate o mare parte din muzeu (cula Cornoiu, un conac, un turn de apa si casa slugilor, precum si o mare parte din muzeu - aproximativ 6 hectare) au fost retrocedate mostenitorilor fostului proprietar. Pe terenul retrocedat se gasesc si 16 case taranesti, aflate in patrimoniul statului. Aceasta parte este inchisa publicului.

Muzeul se poate vizita de marti pana duminica intre orele 9-17. Biletul de intrare costa foarte putin, 3 lei de adulti, 1.5 lei elevi si studenti, 15 lei taxa de fotografiere. Site-ul oficial este 
aici.















































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu