marți, 13 februarie 2018

Manastirea Tismana


La aproximativ 35 de kilometri de Targu Jiu se gaseste cea mai veche asezare monahala din Tara Romaneasca.  Asezata pe un varf de munte, cu ziduri fortificate si bastioane in colturi, manastirea pare un vechi castel medieval. 

De la poarta urci domol catre manastire si admiri zidurile si bastioanele. La intrare, intr-o pestere este amenajat Muzeul Tezaurului BNR, ce prezinta istoria tezaurului ascuns la Tismana in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din pacate, cand am ajuns noi era inchis. Programul de vizitare este de marti pana duminica intre orele 10-16, iar intrarea este libera.

Treci apoi pe langa o placa ce anunta ca Tudor Vladimirescu a organizat la manastirea Tismana o baza de pregatire si de rezistenta a miscarii revolutionare din 1821. 

In curte forfota mare, pe trepte nuntasi ce se pozeaza. Biserica este plina de pelerini, veniti la moastele Sfantului Nicodim. Reusim sa intram doar cat sa cumparam cateva lumanari, apoi dam un ocol si admiram exteriorul. Facem o vizita si mormintelor frumos ingrijite ale calugaritelor ce au trecut in cele vesnice si ne incarcam sufletul cu liniste.

La iesire ne oprim la magazinul manastirii, de unde achizitionam miere delicioasa si siropuri dulci. Maicile au o multime de sortimente, cu greu ne-am putut decide ce sa alegem.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu