luni, 19 august 2013

De pe facebook adunate

E bun şi Facebookul la ceva: la urat diverse când n-ai timp sau chef să pui mâna pe telefon. A născut nevasta, repede postezi o poză cu nou-născutul şi curg like-urile şi comentariile cu nemiluita. E ziua unui fost coleg cu care-ai lucrat acum 5 ani fix 2 luni? Repede un mesaj pe wall, alături de alte zeci de mesaje. S-a căsătorit, ai uitat şi cum o chema, colega aia din şcoala generală de stătea în prima bancă? Hai să o felicităm pe facebook, că dacă nu era el habar n-aveam de existenţa dânsei.

Dar să revenim la subiect. Adică de Facebook-ul la 15 august.

De 15 august aproape toată lumea postează. Toţi avem o Mărie, un Mărin sau un alt derivat prin listă, musai de felicitat. Doar că anul ăsta s-au înmulţit şi nefelicitările, sau cum s-or numi "băi idioţilor, ziua asta nu se serbează!". Dacă ar fi să fac o statistică pe lista mea de noutăţi procentul ar fi de 50%-50%.

Unul din motive ar fi religios, ca de exemplu: "Nu zic "La mulţi ani" pe 15 august pentru că e "Adormirea Maicii Domnului". Ziua asta se serbează pe 8 septembrie".
Hm, eu sunt puţin nedumerită. Dacă mergem pe logica asta de ce s-ar serba pe 8 septembrie? Ca doar atunci e "Naşterea". Apoi sunt curioasă, câţi din cei care declară asta vor posta ceva pe 8 septembrie?

Alt motiv ar fi geografic: "La noi nu se serbează ziua asta."
Şi asta înseamnă că cei din alte zone, unde se serbează, trebuie să renunţe la obiceiurile lor doar pentru că în zona voastră e altfel? Poate preotul din zona lor îşi încheie slujba de 15 august cu "La mulţi ani Mariilor, etc!", poate oamenii ăştia nu serbează o sărbătoare care nu se serbează aşa de nebuni (nah, că am găsit o scuză pentru ambele puncte).

Nu am răspunsul dacă se serbează sau nu "15 august", părerea mea personală (acum, ca adult, pe vremea când eram copil era la polul opus) e că nu ar trebui serbată nicio zi de sfânt aşa cum serbăm noi, doar că mă minunez şi puţin mă enervez când citesc mesaje ca următorul: "La mulţi ani celor care-şi sărbătoresc onomastica azi la Praznicul Adormirii Maicii Domnului (deşi ar trebui serbat doar pe 8 septembrie pentru că...)!". 
Pentru la anul ar fi utilă o aplicaţie pe facebook care, pe baza locaţiei şi istoricului unui utilizator cu prenume derivat din Maria, să calculeze şansa ca acel utilizator să-şi sărbătorească ziua de nume.  Şi care să blocheze pentru ei nefelicitările şi să afişeze doar felicitările. Că atunci când ai 10 ani şi te cheamă Maria chiar nu înţelegi de ce nu eşti sărbătorită.

Şi poate mă ajută cineva cu o altă dilemă pe aceeaşi temă: Paul/Paula se sărbătoresc de Sf. Petru şi Pavel?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu