vineri, 29 martie 2013

5 reguli pentru o bună socializare cu alţi părinţi

Din momentul în care dai naştere eşti automat inclus în Clubul Internaţional al Părinţilor. Vrei, nu vrei de acum înainte te vei înconjura doar de părinţi şi viitori părinţi. Pentru că doar un părinte poate înţelege schimbările prin care treci, sentimentele pe care le încerci, lucrurile extraordinare pe care le face minunea ta şi vârstele critice care te înnebunesc. Şi doar un părinte te poate asculta cu răbdare vorbind la nesfârşit despre micuţul tău.

În Clubul acesta nu există cotizaţii sau reguli. Şi cât de timid ai fi vei vedea că în mai puţin de 3 luni vei avea grupul mămicilor din parc, grupul mămicilor de la bloc, grupul mămicilor din liceu, grupul mămicilor din facultate. Vei redescoperi prieteni uitaţi pe care acum simţi nevoia să-i vezi zilnic, doar că au un copil de vârste apropiate şi treceţi prin aceleaşi stări, şi uneori te va mâhni când o prietenie se răceşte brusc sau încetează fără de ce-uri.

Sunt câteva reguli pe care ar trebui să le urmezi. Asta dacă vrei să dezvolţi prietenii durabile cu unii de prin clubul acesta.

1. Nu vorbi doar tu. Ştiu, ai putea să vorbeşti despre copilul tău non-stop, câte ştie, câte face, ce nemaipomenit, ce frumos, ce inteligent e! Evident că nu mai există alt copil la fel. Dar ghici ce? Orice altă mamă crede exact acelaşi lucru despre copilul ei. Ţi-ar plăcea să o auzi numai pe ea vorbind fără să-ţi lase timp de povestit?  Vorbiţi pe rând, ea ceva, tu ceva şi vei vedea ce frumos trece timpul.

2. Nu critica tot timpul, de parcă doar tu ai avea răspunsuri la orice. Dacă tu îi dai copilului Iaurt bio cu  multe tipuri de omega şi altă mămică îi dă un iaurt obişnuit cu multe E-uri, nu te băga. E copilul ei, şi-l creşte cum vrea. Poţi doar să strecori întâmplător în conversaţie cât de mulţumită eşti de iaurtul bio, că ai auzit că omega x e importantă în dezvoltarea materiei cenuşii şi că nu are e-uri. E un sfat simplu, fără critici.

3. Nu da sfaturi celor cu copii mai mari. Ştiu, uneori vezi câte unul cum se trânteşte pe jos şi urlă că-ţi vine să te duci să-i dai 2 palme. Sau câte un preşcolar în braţe la o bunică slăbuţă. Mogâldeaţa ta ar merge numai pe jos, iar crize, nici pomeneală. Te simţi mândră de tine, că ţi-ai educat bine copilul. Dar şi celălalt copil a fost bine educat. Sunt comportamente care vin cu vârsta, aşa că nu critica. Peste ceva vreme s-ar putea să fii tu de partea cealaltă a crizei.

4. Doctorul tău e cel mai bun, magazinul unde-ţi faci cumpărăturile e cel mai tare, hainele copilului tău sunt cele mai de firmă, tot ce faci tu e nemaipomenit, copilul tău e precoce şi extraordinar... Puţină modestie n-a omorât pe nimeni.

5. Încearcă să nu generalizezi. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. Nici 2 gemeni nu sunt identici, darămite 2 copii de vârste diferite şi din părinţi diferiţi. Dacă bebeluşul tău are 2 dinţi de la 4 luni sunt alţii care poate la un an să n-aibă niciun dinte. Când o mămică îţi spune că puiul ei plânge că-i ies dinţii nu-i trânti un "La vârsta asta?" dispreţuitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu