Pestera este deschisa pentru vizitat de marti pana duminica, intre 9 si 18:00, un adult plateste 10 lei si un copil 5 lei.
Este o pestera calda, cu temperatura constanta de 9 grade, din care se pot vizita 800 de metri de galerie (din cei peste 10 km). Se intra in grup, la anumite ore
La mai putin de jumatate de ora cu masina, in comuna Baia de Fier se afla pestera Muierii, mult mai spectaculoasa. Mi-a fost putin teama de aceasta pestera, auzisem ca nu e recomandata persoanelor care sufera de claustrofobie, de aceea nici nu am platit taxa de fotografiere. Mi-a parut rau dupa, intrucat interiorul este foarte frumos, mi-ar fi placut sa revad in fotografii o parte din acele minuni.
Este prima pestera electrificata din Romania si a fost modernizata prin fonduri europene. In unele zone se merge aplecat, de aceea nu este recomandata celor cu probleme de coloana sau articulatii.
Intrarea este la capatul unui sir lung de trepte, o urcare de aproximativ 15 minute. Se intra la ore fixe, cel mai bine e sa ajungeti cu 10 minute mai devreme, la 5 minute dupa s-ar putea sa fie prea tarziu. Iesirea este prin alta parte, la o distanta de 1000 metri de intrare.
Pestera are o lungime de 7 km dispusa pe 4 nivele, din care putin peste 500 se pot vizita.
Se merge cu grupul, cu ghid insotitor, se lumineaza pe parcurs. Practic trebuie sa tii pasul cu grupul, nu poti ramane nici in urma, nu o poti lua nici inainte. Turul dureaza 30-40 minute, in functie de viteza grupului.
Incaperile sunt foarte frumoase, cu multe atractii
In pestera se poate intalni o colonie de lilieci, asa ca cei mici vor fi foarte incantati de vizita. Sunt expuse si fragmente de oase descoperite in pestera, intre care si un craniu cu o vechime de peste 30000 de ani.
Tariful de intrare este de 20 de lei de adult si 10 lei pentru elevi si pensionari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu